SUUTULEHDUS


Sammas

Sammas on suun hiivasienitulehdus, joka ilmenee valkeina peitteinä kielessä ja muualla limakalvoilla. Sammas on yleinen varsinkin pienillä imeväisillä. Jos peitteitä on rajoitetusti, niitä voidaan hoitaa esim. sitruunamehulla neuvolan ohjeiden mukaisesti. Jos sammas tuntuu leviävän, ja varsinkin jos suun limakalvo alkaa punoittaa tai siihen ilmaantuu haavaumia, on lääkärin määräämät sienilääkkeet paikallaan. Tärkeätä on, että tutti ja muovilelut keitetään ja muut lelut puhdistetaan.

Kun suu on kipeä

Herpesvirus aiheuttaa suutulehduksen, joka alkuun voi ilmetä siten, että lapsi kieltäytyy syömästä tai ikenet vuotavat verta. Suusta usein tällöin löytyy rakkuloita tai niiden jäänteitä ja turvonneet ikenet. Herpessuutulehdukseen liittyy usein korkea kuume, joka normaalisti kestää 3-4 päivää mutta voi pitkittyä yli viikonkin kestoiseksi. Herpessuutulehdus paranee itsestään. Usein suu on kuitenkin niin kipeä, että syömisestä ei tahdo tulla mitään. Tärkeätä tällöin on, että saa sokeripitoista juotavaa (energiaa). Mikäli syöminen ja juominen sujuvat huonosti ja lapsi väsähtää, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Joillakin lapsilla esiintyy silloin tällöin suussa muutama kivulias rakkula, jotka eivät ole herpesviruksen aiheuttamia. Nämäkin rakkulat häviävät itsestään, mutta vaativat joskus syömisen takaamiseksi kipulääkitystä.

Enterorokko

Enterorokko aiheuttaa ihorakkuloiden ohella suuhun rakkuloita, jotka eivät kuitenkaan ole useimmiten kovin kivuliaita, ja syöminen ja juominen sujuvat kohtalaisesti (ks. ihottumat).
Sisällysluettelo