Rokotukset


Virus- ja bakteeri-infektiot aikaansaavat puolustusjärjestelmän aktivoitumisen. Tämän toiminnan osana syntyy valkosoluja, jotka "muistavat" kyseisen tulehduksen aiheuttajan. Niinpä viruksen tai sen lähisukulaisen iskiessä uudestaan, puolustusjärjestelmä tuhoaa nopeasti ja tehokkaasti tunkeilijan. Tällöin oireet jäävät vähäisiksi tai lapsi sairastaa infektion ilman päälle näkyviä oireita.

Tähän elimistön puolustusjärjestelmän muistiin perustuvat rokotukset, jotka ovat tehokas, turvallinen ja halpa keino vaikeiden tulehdustautien ehkäisemiseksi. Pistämällä lapseen taudinaiheuttamiskyvyltään tehottomiksi tehtyjä viruksia tai bakteereita tai niiden rakenneosia aikaansaadaan puolustusjärjestelmään muisti samalla tavoin kuin jos lapsi olisi sairastanut varsinaisen taudin.

Suomalaislapsen
rokotukset

Synnytyssairaalan ja lastenneuvoloiden rokotusohjelma uudistui 01.01.2005. Pistosten määrä on vähentynyt, kun on siirrytty käyttämään uusia yhdistelmärokotteita.

Ikä:Rokote:
3kk DTaP-IPV-Hib (Kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä-polio-hemofilusbakteeri- yhdistelmärokote)
5kk DTaP-IPV-Hib
12kk DTaP-IPV-Hib
14-18kk MPR (Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko-yhdistelmärokote)
6-35kk Influenssa
4v. DTaP-IPV
6v. MPR
14-15v. DTaP
Kurkkumätä Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama nielun infektio ja vakava tauti. Oireina ovat voimakas kurkun turvotus, limaneritys ja harmaat peitteet nielussa. Tauti vaatii sairaalahoitoa. Kurkkumätä on rokotusten myötä saatu hävitettyä Euroopasta, mutta tautia on edelleenkin Venäjällä, Ukrainassa ja Kaukaasiassa.
Jäykkäkouristus Jäykkäkouristuksen aiheuttaa haavaan päässeen tetanus-bakteerin tuottama hermomyrkky. Bakteeri on yleinen maaperässä. Tartunta saadaan yleensä maaperästä tai eläimen puremasta. Jäykkäkouristus on vaarallinen, henkeä uhkaava tauti.
Hinkuyskä Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama keuhkoputkentulehdus. Hinkuyskän tyypillisenä oireena on puuskittainen yskä. Yskänkohtauksen aikana lapsen on vaikea saada henkeä, hänen ihonvärinsä muuttuu sinertäväksi ja hengitys vinkuu. Kouluikäisillä lapsilla tyypillisenä oireena saattaa olla viikkoja tai kuukausiakin kestävä yskä.

Hinkuyskää esiintyy edelleenkin paikallisina epidemioina. Tauti on vaarallinen etenkin alle puolen vuoden ikäisille lapsilla ja vaatii heillä usein sairaalahoitoa. Koska rokotteen teho ajan myötä heikkenee, on tehosterokotteet tarpeen vielä kouluikäisilläkin

Polio Polio eli lapsihalvaus on viruksen aiheuttama sairaus, joka saattaa vaurioittaa selkäytimen liikehermosoluja. Polio on erittäin tarttuva tauti. Rokotusten ansiosta polio on häviämässä koko maailmasta.
Hemofilus-bakteeri Hemofilus-bakteeri aiheuttaa vakavia infektioita, kuten aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä, kurkunkannentulehdusta, ihonalaisen sidekudoksen tulehdusta ja niveltulehdusta. Rokotteen teho on hyvä ja Suomessa vain muutama lapsi vuodessa sairastuu näihin tauteihin.
Tuhkarokko Tuhkarokko on herkästi tarttuva hengitysteiden virusinfektio, jonka oireina on kuume, nenän vuotaminen, silmien punoitus ja 3-5 vrk:n kuluttua ilmenevä ihottuma. Suussa poskien limakalvoilla on tyypillisesti vaaleanpunaiset täplät. Tuhkarokkoon saattaa liittyä vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja aivotulehdusta.
Sikotauti Sikotauti on viruksen aiheuttama kuumeinen tauti, jonka tyypillinen oire on sylkirauhastulehdus. Sikotaudin jälkitauteina esiintyy aivokalvontulehdusta ja kivestulehdusta.
Vihurirokko Vihurirokkoa vastaan rokotetaan lähinnä siksi, että saataisiin ehkäistyä raskaudenaikainen vihurirokko, joka saattaa aiheuttaa vaikeita sikiövaurioita. Vihurirokon oireina on kuume, limakalvojen ärsytys, imusolmuketurvotus sekä hento ihottuma joka alkaa pään alueelta leviten muualle vartalolle. MPR-rokotteella saadaan hyvin pitkäikäinen suoja tuhka-ja vihurirokkoa sekä sikotautia vastaan.
Influenssa Influenssan aiheuttaa A- tai B-tyypin influenssavirus. Influenssan yleisimpiä oireita lapsilla ovat kuume, yskä ja nuha sekä joskus lisäksi myös päänsärky, vatsakipu, oksentelu, ripuli ja lihassärky. Influenssarokote kuuluu nykyään yleiseen rokotusohjelmaan ja on maksuton kaikille perusterveille 6-35 kk ikäisille lapsille ja tietyn sairauden vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville lapsille. Rokotteen teho on lyhytaikainen ja siksi se on uusittava vuosittain.
Muita yleistä rokotusohjelmaa täydentäviä rokotteita:
Rokote: Rokotusaikataulu:
Rotavirusrokote 2 annosta suun kautta: 1. annos 6 viikon iästä alkaen, 2. annos 24 viikon ikään mennessä. 3 annosta suun kautta: 1. annos 6 - 12 viikon iästä alkaen, kaikki 3 annosta 26 viikon ikään mennessä.
Vesirokkorokote1 – 2 rokoteannosta 1 vuoden iästä alkaen
Influenssarokote 2 rokoteannosta 6kk iästä alkaen. 1 rokoteannos kerran vuodessa 9 vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille. Rokotus antaa suojan kyseisenä vuonna ennakoiduille influenssaviruksille. Rokotusta ei tule antaa niille, jotka kananmunaa sisältäviä elintarvikkeita syötyään ovat saaneet henkeä uhkaavan, voimakkaan allergisen reaktion (anafylaksian).
Papilloomavirus-rokote =
HPV = human papillomavirus
3 rokoteannosta puolen vuoden aikana 10vuoden iästä alkaen. Vielä ei tiedetä, syntyykö näin elinikäinen suoja vai tarvitaanko myöhemmin tehosteannoksia.
Puutiaisaivotulehdus- 3 rokoteannosta vuoden aikana 1 vuoden iästä alkaen. rokote Tehosterokoteannos 3 vuoden välein.
Hepatiitti A-rokote 2 rokoteannosta vuoden aikana 1vuoden iästä alkaen. Suoja on 25 vuotta.
Hepatiitti B-rokote 3 – 4 rokoteannosta vuoden aikana. Rokote voidaan antaa jo vastasyntyneestä alkaen. Suoja on elinikäinen.
Hepatiitti AB-rokote 3 rokoteannosta puolen vuoden aikana 1vuoden iästä alkaen
Rotavirus Rotavirus on yleinen ripulitaudin aiheuttaja sekä Suomessa että muualla maailmassa. Rotavirusepidemia alkaa Suomessa yleensä vuodenvaihteen tienoilla ja kestää kesäkuuhun saakka. Rotavirusinfektio on vetisen ripulin, oksentelun ja kuumeen yhdistelmä, joka voi johtaa nopeasti kuivumaan (dehydraatio)ja vaatii aktiivista hoitoa. Rotavirusripuli on erittäin tarttuva tauti.
Vesirokko Vesirokon aiheuttaa varicella zoster-virus. Vesirokko on yleinen, helposti pisaratartuntana tarttuva lasten infektiotauti. Vesirokon oireita ovat kuume ja koko vartalon peittävät näppylät, rakkulat ja ruvet. Vesirokkoon saattaa liittyä jälkitauteja, kuten ihon bakteeritulehdukset, keuhkokuume (pneumonia) ja aivokuume (enkefaliitti). Vesirokon vakavaa ja tavallista muotoa voidaan ehkäistä rokotteilla, jotka muodostavat pysyvää vastustuskykyä tautia vastaan.
Papilloomavirusrokote Papilloomavirusrokote on suunnattu ihmisen papilloomavirusta (human papillomavirus, HPV) vastaan. Viruksia tunnetaan yli sata tyyppiä, joista osa aiheuttaa kondyloomia ja osa kohdunkaulan syöpää.
Puutiaisaivotulehdus Puutiaisaivotulehdus on flaviviruksen aiheuttama, tyypillisesti kaksivaiheinen aivokuumetauti. Virustartunnan saaneelle kehittyy flunssan kaltaisia oireita, lievää kuumetta, päänsärkyä ja nivelsärkyä. Noin kolmanneksella oireita saaneista virus tunkeutuu aivoihin ja aivokalvoihin. Yksi punkinpurema riskialueella voi riittää tartuttamaan puutiaisaivotulehduksen eli TBE:n. Se on vakava sairaus johon ei ole parantavaa lääkitystä, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.
Hepatiitti A Hepatiitti A on viruksen (HAV) aiheuttama maksatulehdus. Virus tarttuu saastuneen ruoan ja juoman välityksellä, virus voi myös tarttua ihmisestä toiseen. Oireina ovat muun muassa väsymys, vatsakipu ja ihon ja silmävalkuaisten keltaisuus, iän myötä riski saada vakava maksatulehdus kasvaa. Hepatiitti A:han ei ole olemassa täsmälääkitystä, tautia voidaan ehkäistä rokotteilla jotka muodostavat vastustuskykyä tautia vastaan. Rokote antaa hyvän suojan virusta vastaan. Rokotetta tulisi harkita annettavaksi kaikille matkailijoille, jotka matkustavat kohtalaisen ja korkean riskin alueille.
Hepatiitti B Hepatiitti B on viruksen (HBV) aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti B-virus tarttuu veren ja eritteiden välityksellä, virus voi myös tarttua äidistä lapseen synnytyksen ja imetyksen aikana. Oireina ovat muun muassa pahoinvointi, ripuli, oksentelu tai vatsakipu, myös lihas- ja nivelkipuja saattaa esiintyä. Taudinkuvaan liittyy silmävalkuaisten ja ihon keltaisuus sekä ulosteiden vaalea väri. Hepatiitti B- rokote antaa hyvän suojan virusta vastaan. Rokotetta tulisi harkita annettavaksi kaikille matkailijoille, jotka matkustavat kohtalaisen ja korkean riskin alueille.

Rokotusten sivuvaikutukset

Rokotukset saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Näistä yleisimpiä lapsilla ovat kuume, ärtyisyys sekä paikallisreaktiot eli pistoalueen punoitus, kuumotus, turvotus ja särky. Tavallisesti paikallisreaktiot ilmaantuvat kahden vuorokauden kuluessa rokotuksesta ja menevät ohi muutamassa tunnissa tai päivässä. Uudessa rokotusohjelmassa käytettävät yhdistelmärokotteet aiheuttavat merkittävästi vähemmän paikallisreaktioita kuin aikaisemmin käytetyt rokotteet.

Haittavaikutuksia voi lievittää särkylääkkeillä parasetamolilla, ibuprofeenilla tai naprokseenilla iän mukaisesti. Jos lapselle on aikaisemmin noussut nopeasti korkea kuume tietyn rokotuksen jälkeen, voi seuraavan rokotuksen yhteydessä antaa jo ennalta ehkäisevästi kuumelääkettä. Voimakkaissa sivuvaikutuksissa ota yhteys rokotuspaikkaan.




Sisällysluettelo