HENGITYSTIEALLERGEENIT


Tärkeimmät hengityksen kautta kehoon joutuvat allergeenit ovat siitepölyt ja eläinpölyt. Kun ruoka-aineallergia saattaa olla murhe nimenomaan alle kahden vuoden ikäisille, niin siitepölyallergian oireet alkavat yleensä 3-5 vuotiaana. Oireet yleensä keskittyvät hengitysteihin: nuha, silmänsidekalvontulehdus ja astma. Siitepölyt voivat aiheuttaa toki myös iho-oireiden ilmaantumista ja pahenemista, vaikka tämä ei ole kovin tavallista.

Siitepöly

Tärkeimmät allergisia reaktioita aiheuttavat kasvit ovat leppä, koivu, heinät ja pujo. Niiden kukinta-aika osuu Suomessa melko lailla peräkkäin, joten henkilö, joka on kaikille näille allerginen, voi oireilla huhtikuulta syyskuuhun. Lapsilla yleisimmin oireet ilmaantuvat nimenomaan koivun kukinta-aikaan toukokuussa ja oireiden voimakkuus riippuu altistuksen suuruudesta, eli siitä kuinka paljon siitepölyä on ilmassa. Koivuallergikot reagoivat usein myös lepälle, joten voimme puhua yleisemmin lehtipuuallergiasta. Monet lehtipuuallergikot puolestaan reagoivat ruoka-aineista raakajuureksille, omenalle ja kiiville ja oireita saattaa esiintyä näiden syömisen yhteydessä nimenomaan keväällä, kun siitepölyäkin on ilmassa. Heinistä tärkeimmät ovat nurminata, timotei, koiranheinä, nurmipuntarpää ja raiheinä.

Pölypunkki

Tärkein huonepölystä löytyvä allergeeni on pölypunkki, jonka elinaika on noin kolme kuukautta. Pölypunkit lisääntyvät nopeimmin, kun lämpötila on noin 25 C ja suhteellinen ilmankoskeus suuri. Koska punkki saa suurimman osan ravinteistaan ihmisen ihohilseestä, punkkeja esiintyy eniten vuoteissa ja makuuhuoneissa. Oireet tulevat esiin, kun lapsi hengittää sisään pölypunkkien eritteitä tai niiden kuivuneita osia. Jokainen punkki tuottaa yli kymmenen jätehiukkasta vuorokaudessa. Jätehiukkaset ovat keveitä ja leijailevat ilmassa esimerkiksi kun vuodevaatteita liikutellaan.

Eläimet

Yksiselitteistä ohjetta lemmikkien hankkimiseen ei ole. Asia pitää harkita tapauskohtaisesti. Voimakkaissa allergiaoireissa eläinkontaktien välttäminen on tarpeen. Pikkujyrsijät, kuten hamsteri, marsu ja gerbiili, ovat voimakkaimmin herkistäviä eläimiä. Herkistyminen voi tapahtua jo muutamassa kuukaudessa. Kissan allergeenit ovat voimakkaampia herkistäjiä kuin koiran ja herkistymiseen kuluu aikaa yleensä noin vuosi. Koiria on lemmikkeinä paljon enemmän kuin kissoja ja koiran allergeenit herkistävät hitaammin kuin kissan. Joissain tutkimuksissa on havaittu että lemmikki perheessä suojaa allergialta, mutta on myös tutkimuksia joissa allergiariski on lisääntynyt, jos perheessä on lemmikki.

Homeet

Homeista tärkeimmät ovat alternaria ja cladosporium, joita Suomessa esiintyy nimenomaan loppukesästä ja alkusyksystä. Homeen itiöt ovat pienempiä kuin suurin osa siitepölyhiukkasista ja niitä on pahimpaan aikaan myös runsaasti ilmassa. Homeita tulee epäillä oireiden syyksi niillä, joilla oireet keskittyvät alkusyksyyn tai jatkuvat lehtipuiden, heinien ja pujon siitepölykauden jälkeen.
Sisällysluettelo