MITÄ ALLERGIA ON?


Allergialla tarkoitetaan elimistön puolustusjärjestelmän (immuunijärjestelmä) poikkeavan voimakasta reaktiota sinänsä harmittomia ulkoisia tekijöitä kohtaan. Immuunijärjestelmää ohjaavat veren valkosolut reagoivat liiallisesti esim. suolistoon joutuneita ruoka-aineita tai hengitysteihin joutuneita siitepölyjä kohtaan. Tällöin niin valkosolut itse kuin eräät kudosten solut erittävät kemiallisia välittäjäaineita. Nämä välittäjäaineet, joista tärkein on nimeltään histamiini, aikaansaavat allergisen reaktion laukeamisen ja ulospäin nähtävät oireet kuten ihottuman, ripulin, nuhan tai yskän. Suurimmassa osassa lasten allergioita ensimmäisen välittäjäaineena toimii immunoglobuliini E (=IgE), jolloin reaktio on altistumisen jälkeen nähtävissä muutamassa minuutissa. Tällöin puhumme atooppisesta reaktiosta. Allerginen reaktio voi myös olla hitaampi, vasta tuntien ja päivienkin kuluessa, ilmaantuva, jolloin syy-yhteys aiheuttajaan on vaikeammin tunnistettavissa.

Allergiataipumus on periytyvä

Taipumus allergisiin oireisiin on periytyvä. Jos molemmat vanhemmat ovat atoopikkoja (allergiaa sairastavia), on lapsen riski kehittää allergiaoireisto n. 50-70 %. Jos vain toinen vanhemmista on allerginen, on riski n. 40 % ja molempien vanhempien ollessa "terveitä" on allergian ilmaantumisen mahdollisuus noin 10-20 %. Allergiataipumuksen periytyminen ei merkitse itse allergian siirtymistä samanlaisena lapsiin; jos esimerkiksi äiti ei siedä sulfaa, ei se merkitse, että hänen korvakipuiselle lapselleen ei voisi määrätä kyseistä lääkettä. Allergisten oireiden ilmaantuminen ja se, mille lapsi reagoi, on aina monien tekijöiden summa. Ei ole olemassa myöskään minkäänlaista testiä, joka edeltäkäsin kertoisi, kuka kehittää allergian ja kuka ei.

Allergian ehkäisy

Tutkimusten mukaan allergioiden ilmaantumista voi vähentää, jos äiti välttää tupakointia raskaus- ja imetysaikana, eikä lasta altisteta tupakansavulle. Rintaruokinta ensimmäiset neljä kuukautta on suositeltavaa, ja muutamia kiinteitä ruokia käyttöön 4-6 kuukauden iässä rintamaidon ohessa. Pitkitetty imetys ei sinällään suojaa allergioilta.

Allergian muodot

Allergiat voidaan jakaa joko oireistonsa perusteella tai sen mukaan, mikä oireiston aiheuttaa. Tärkeimmät allergian muodot ovat ihottumat, suolisto-oireet, nuha, silmän sidekalvontulehdus ja astma. Atoopikkolapselle oireet kehittyvätkin usein tässä järjestyksessä: ihottuma alkaa alle vuoden iässä, 3-4 vuotiaana kehittyy heinänuha ja saamaan aikaan tai myöhemmin alkaa astmaoireisto. Viime mainittu voi tosin alkaa myös 1-2 vuotiaana infektioihin liittyvänä hengenahdistuksena.

Allergian aiheuttajat

Tärkeimmät allergiaa laukaisevat tekijät (allergeenit) ovat: ruoka-aineista muna, maito, kotimaiset viljat ja pähkinät ja hengitystieallergeenit siitepöly ja eläinhilse, lääkeaineet sekä kosketusallergeenit (kumi, hajusteet, nikkeli). Viime mainitut kaksi ryhmää ovat lapsilla harvinaisia.
Sisällysluettelo