KOLIIKKI


Pienellä vauvalla koliikkivaivat ovat hyvin tavallinen ongelma, joka useimmiten alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3-4 kk:n ikään. Koliikkilapsi alkaa tavallisesti iltaisin, usein jopa hyvin samaan aikaan, huutaa voimakkaasti ja vetää itseään kaarelle. Itku voi jatkua useita tunteja. Vatsa tuntuu tavallisesti pömpöltä ja kovalta, oksentelua ei kuitenkaan esiinny.

Koliikin syy

Koliikin syy on tuntematon ja ilmeisesti sen takana voi olla useampia syitä. Perinteisesti on katsottu, että koliikkivaivat ovat suoliston toiminnallinen häiriö, mutta tällä hetkellä ei olla varmoja, missä määrin koliikkivauvojen itkun takana suolistovaivat ylipäänsä ovat. Niinpä vallalla olevat ohjeetkin ovat ristiriitaisia ja esimerkiksi syömistapojen ja suolistokaasujen merkityksestä käsitykset käyvät voimakkaasti ristiin. Tärkeätä on oivaltaa, että iltaitkun syynä ei ole lapsen huono hoito eikä koliikkivaivoista jää lapselle mitään pysyviä vaurioita. Koliikkilapset kehittyvät myöhemmin täysin normaalisti; he ovat toisinaan kuitenkin myöhemminkin herkkiä ympäristön häiritseville tekijöille.

Koliikin hoito

Perinteisesti on katsottu, että koliikkivauvoilla tulisi mahdollisimman tehokkaasti vähentää kaasun muodostusta suolistoon. Lasta tulee imettää tai ruokkia pullosta rauhallisesti mahdollisimman pystyasennossa ja röyhtäyttää usein sekä syötön yhteydessä että sen jälkeen. Apteekista saa myös ilman reseptiä lääkettä, joka pienentää suolistossa olevien ilmakuplien kokoa. Lääkettä käytetään ruokailujen yhteydessä pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan.

Tietyt muutkin periaatteet ovat tärkeitä koliikin hoidossa:

  • Rytminen keinuttelu ja liikuttelu usein auttavat. Lasta voi kanniskella, istua hänen kanssaan keinutuolissa, liikutella edestakaisin rattaissa, jne.
  • Jos keinuttelu ei auta esim. puoleen tuntiin, on hyvä kokeilla lapsen asettamista omaan rauhaansa vatsalleen sänkyyn. Tällöin ovi on syytä sulkea ja vanhempien tulisi keskittyä muihin askareisiin. Jos huuto jatkuu yli 15 minuuttia, voidaan jälleen kokeilla tuudittamista.
  • Tärkeätä on, että jos lapsi on rauhallinen, häntä ei tule keinuttaa vaan hänen pitää viihdyttää itse itsensä uneen. Lapsi oppii muuten helposti vaatimaan tuudittamista nukahtaakseen.
  • Nukkumisrytmiä tulisi painottaa yöhön ja välttää kovin pitkiä päiväunia ennen iltaa.
  • Lasta ei tule syöttää joka kerta kun hän itkee. Vatsan tyhjeneminen kestää pari tuntia ja kovin tiheät syötön yritykset voivat vain pahentaa tilannetta.

Milloin koliikkivauva lääkäriin?

Vauvan koliikkivaivat voivat olla iso murhe perheessä. Illat ja yöt kuluvat vauvaa kannellessa ja rauhoitellessa. Mikäli tilanne on vaikea, lapsella on muitakin oireita kuten ihottumaa, kasvu on huonoa, lapsi on itkuinen koko ajan, pulauttaa runsaasti, on syytä hakeutua lastenlääkärille.
Sisällysluettelo