VATSAKIPU


Vatsakivut ovat lapsilla tavallisia ja niiden takana on monta syytä. Äkilliseen, voimakkaaseen, useita tunteja jatkuvaan vatsakipuun tulee aina suhtautua vakavasti ja ottaa yhteys lääkäriin. Toistuviin, lieviin vatsakipuihin voidaan sen sijaan suhtautua rauhallisemmin, myös niiden selvittely lääkärissä on kuitenkin useimmiten tarpeen.

Äkillinen paheneva vatsakipu

Jos lapselle ilmaantuu vatsakipua ja oksentelua, voidaan tilannetta seurata muutama tunti. Kyseessä voi olla itsestään helpottuva suolistotulehduksen ensioire mutta myös pikaista hoitoa vaativa ongelma. Pienillä lapsilla syynä voi olla esimerkiksi suolentukkeuma tai tyrä ja vanhemmilla lapsilla umpisuolentulehdus. Näiden oireisto ja löydökset ovat niin vaihtelevat, että minkäänlaisia yleisohjeita ei voida antaa "kotidiagnoosin" tekemiseksi. Jos vatsakipu jatkuvasti lisääntyy, lapsella on kuumetta ja oksentelua tai jos vatsassa on selvästi paikallista aristusta, tulee ottaa yhteys lääkäriin. Usein tilanne ei lääkäriin tullessakaan ole selvä ja vaatii seurantaa sairaalan poliklinikalla tai osastolla, ennenkuin voidaan päättää siitä, onko leikkaus tarpeellinen.

Toiminnallinen vatsakipu

Kymmenellä prosentilla lapsista esiintyy toistuvia vatsakipuja. Useimmiten kyse on ns. toiminnallisesta vatsavaivasta, joita esiintyy etenkin leikki- ja kouluikäisillä lapsilla. Tyypillistä on, että kipu toistuu luonteeltaan samanlaisena, joskus päivittäin mutta useimmiten 1-2 kertaa viikossa. Kivun aste voi vaihdella lievästä melko voimakkaaseenkin ja tavallisimmin se paikallistuu navan seutuun. Usein lapsi saattaa vain sanoa vatsaa koskevan ilman, että se vaikuttaisi esim. leikkimiseen. Siihen voi joskus liittyä pahoinvointia tai päänsärkyä. Syöminen ei yleensä vaikuta kipuun pahentavasti eikä helpottavasti. Vatsaoireilu saattaa joskus liittyä jännittämiseen - tiedostettuun tai tiedostamattomaan. Niinpä kipua voi esiintyä esim. kouluun lähtiessä tai joihinkin muihin jännittäviin asioihin liittyneenä.

Toiminnallisten vatsavaivojen takana ei ole hoitoa vaativa vika suolistossa eikä sitä voida lääkkeillä hoitaa. Yleensä on kuitenkin parempi käydä lääkärin tilannearviossa, jolloin muut vatsavaivojen syyt voidaan poissulkea. Tieto siitä, että vaivan takana ei ole "mitään vakavaa" yleensä edesauttaa vaivojen vähenemistä. Toiminnallisia vatsavaivoja ei kuitenkaan pidä aliarvioida, ne ovat todellisia kipuja eikä luulottelua.

Laktoosi-intoleranssi

Eräs toistuvien vatsavaivojen syy on laktoosi-intoleranssi eli maitosokerin imeytymättömyysongelma, joka on tavallisin ruoka-aineista johtuva vatsavaiva. Siinä suoliston limakalvolta puuttuu maitosokeria pilkkova entsyymi (laktaasi), jolloin paksusuoleen pääsee runsaasti maitosokeria (laktoosia). Tämä aikaansaa runsasta kaasunmuodostusta ja laktoosi-intoleranssin tyypilliset oireet ovatkin: vatsan pömpötys, ilmavaivat, löysät ulosteet ja vatsakivut. Oireiden voimakkuus vaihtelee huomattavasti lapsesta toiseen. Laktoosi-intoleranssi alkaa yleensä kouluiässä, pienillä lapsilla se on harvinainen. On huomattava, että imeväisillä esiintyvä lehmänmaitoallergia eli allergia lehmänmaidon valkuaisaineelle on täysin eri asia kuin laktoosi-intoleranssi.

Laktoosi-intoleranssia epäiltäessä on syytä käydä lääkärin tilannearviossa. Toiminnallisiin vatsavaivoihin verrattuna laktoosi-intoleranssi on lapsuusiässä harvinainen ja maito tulee herkästi ristityksi turhaan vaivojen syyksi. Toisaalta kouluikäisillä laktoosi-intoleranssi voi oireiden epämääräisyyden vuoksi jää kotona havaitsematta.

Keliakia

Laktoosi-intoleranssia harvinaisempi ongelma on keliakia. Siinä vatsavaivojen aiheuttaja on viljatuotteiden sisältämä gluteiini. Oireet voivat vaihdella lievistä vatsakivuista voimakkaaseen särkyyn, ripulointiin ja kasvuhäiriöihin. Taipumus keliakiaan on periytyvää, niinpä usein löytyy sukulaisia, joilla on sama vaiva. Keliakiaepäily edellyttää aina lääkärissäkäyntiä, laboratoriokokeita ja useimmiten myös sairaalatutkimuksia. Keliakian varma toteaminen vaatii koepalanäytettä ohutsuolesta.




Sisällysluettelo