KURKUNPÄÄNTULEHDUS


Nielun alapuolella sijaitsee kurkunpää, jonka osia ovat henkitorven ja ruokatorven yläosat, äänihuulet sekä kurkunkansi. Tämä alue tulehtuu usein osana laajempaa hengitysteiden tulehdusta, mutta varsinaisesta kurkunpään-tulehduksesta puhutaan silloin kun oireet keskittyvät kyseiselle alueelle. Kurkunpäätulehduksella on monta nimeä: valekuristustauti, pseudokruppi ja laryngiitti.

Oireet

Kurkunpäätulehduksen (laryngiitin) oireet ovat käheys, haukkuva yskä ja äänekäs sisäänhengitys. Kurkunpään tulehtuminen aiheuttaa tyypillisesti äänen käheyttä tai peräti äänen häviämistä. Tämä johtuu äänihuulten tulehtumisesta ja turpoamisesta. Toinen oire on kumea ja kuiva yskä, jota kuvaillaan sanoilla "haukkuva" ja "hyljemäinen". Yskän tunnistaa helposti sen kerran kuultuaan. Kolmas oire on sisäänhengityksen korina ja vaikeutuminen. Tätä ei kaikilla lapsilla esiinny, mutta se on oireista tärkein sikäli, että selvä hengityksen vaikeutuminen edellyttää lääkäriin lähtöä.

Oireet alkavat usein yöllä makuuasennossa. Kurkunpääntulehdus voi kehittyä hitaasti muutaman päivän aikana lisääntyvänä käheytenä ja pahenevana yskänä. Toinen taudinmuoto on tyypillisesti 2-3 vuotiailla pojilla esiintyvä äkillisesti kehittyvä kurkunpäätulehdus. Tässä muodossa kaikki on hyvin vielä nukkumaan mentäessä, mutta yöllä vanhemmat heräävät siihen, että lapsi yskii kumeasti ja sisäänhengitys korisee ja on vaikeata. Jostakin syystä tietyt lapset ovat alttiimpia saamaan kuvatunkaltaisia oireita ja kurkunpääntulehdus saattaa kyseisen lapsen kohdalla toistua useamman kerran varhaislapsuudessa. Ensimmäisellä kerralla se on usein pelottava ja vanhemmat hakeutuvat ymmärrettävästi lapsen kanssa päivystävälle lääkärille.

Kurkunpääntulehdus on aina virustauti

Kurkunpäätulehduksen aiheuttavat virukset; tärkein niistä on nk. parainfluenssavirus, jota esiintyy ennen kaikkea loppusyksystä. Nimensä samankaltaisuudesta huolimatta kyseisellä viruksella ei ole muuta tekemistä varsinaisen influenssaviruksen kanssa kuin kaukainen virologinen sukulaisuussuhde. Se, että kyseessä on virustauti, jälleen kerran merkitsee sitä, että parantavaa lääkettä ei ole olemassa, esim. antibiooteista ei ole hyötyä.

Hoito

Voimakasoireinen kurkunpäätulehdus on ensimmäisellä kerralla pelottava kokemus sekä lapselle että vanhemmille. Sen vuoksi onkin tärkeätä pysyä rauhallisena. Lapsen hengitys on työlästä ja lapsi on usein levoton. Itku ja pelko pahentavat ahdistusta ja niinpä on tärkeätä, että vanhemmat eivät hätäänny vaan rauhoittavat lasta. Avaa ikkuna ja anna lapsen hengittää viileää ilmaa. Lapsi on hyvä ottaa tuttuun ja turvalliseen syliin istuma-asentoon ja hänen voidaan antaa hengittää vesihöyryä esim. kylpyhuoneessa. Höyryhengitystä ei kuitenkaan tule antaa väkisin ja lapsi on yritettävä pitää rauhallisena. Mikäli hengenahdistuskohtaus ei laukea, kannattaa soittaa päivystävään sairaalaan tai terveyskeskukseen.
Sisällysluettelo