NIELUTULEHDUS


Kurkkukipu

Nielutulehduksen tärkein oire on "kipeä kurkku". Kurkkukipu onkin niin lasten kuin aikuisten lääkäriintulon yleisimpiä syitä. Nielutulehdus on usein osa muuta hengitystieinfektiota, jolloin se on käytännöllisesti katsoen aina virusten aiheuttama, eikä parantavaa lääkitystä ole. Esimerkiksi antibiooteista ei tällöin ole hyötyä. Isoilla lapsilla voidaan tällöin oireenmukaisena hoitona käyttää lämmintä juotavaa ja imeskelytabletteja. Pienille lapsille ei lievittävää lääkitystä ole muuta kuin kuume- ja särkylääke.

Nielutulehdus on streptokokkibakteerin tai virusten aiheuttama. Kun infektion ainoat oireet ovat kuume ja kurkkukipu ilman muita hengitystieoireita, kyse on varsinaisesta nielutulehduksesta. Sen voi aiheuttaa streptokokkibakteeri, joka vaatii hoidokseen antibioottilääkityksen, tai jokin monista viruksista. Tällaisia viruksia ovat ennen kaikkea adenovirus ja Epstein-Barr-virus, joka aiheuttaa taudin nimeltä mononukleoosi nk. "suutelutauti".

Streptokokkibakteerin tai virusten aiheuttama nielutulehdus on vaikea erottaa toisistaan. Streptokokki ja virukset aiheuttavat hyvin samankaltaisen taudinkuvan, jonka löydöksiä ovat kuume, kurkkukipu, nielussa voimakas punoitus, nielurisoissa usein valkeita peitteitä sekä leukakulmassa ja kaulalla suurentuneita imusolmukkeita. Lapsi on tällöin usein haluton kääntämään päätään.

Streptokokkitulehduksen (angiina tai tulirokko) varmistaminen vaatii usein bakteeriviljelyn tai "pikatestin" tekemisen nielusta. Koska hoidon kannalta on olennaista, onko kyseessä virusperäinen vai bakteeriperäinen (streptokokki) tulehdus ja koska oireet ovat usein samanlaiset, joudutaan lääkärikäynnillä asia usein varmistamaan laboratoriokokein. Tällöin nielusta pyyhkäistään pumpulitikulla näyte, josta streptokokkibakteeri todetaan joko Streptocult-viljelyllä tai ns. pikatestillä. Nieluviljelyllä tutkimuksen tulos saadaan seuraavana päivänä, mutta pikatestin tulos on saatavissa nopeasti noin 10 minuutissa. Koska Streptocult-viljely on pikatestiä jonkin verran luotettavampi, voidaan pikatestin ollessa negatiivinen asia joskus joutua vielä varmistamaan Streptocult-viljelyllä. Lapsesta joudutaan tällöin kaikkien osapuolten harmiksi ottamaan nielunäyte kahdesti.

Streptokokkitulehduksen hoito vaatii 10 päivän antibioottikuurin. Streptokokkitulehdus on aina syytä hoitaa penisilliinillä tai muulla antibiootilla. Antibiootin vaikutus streptokokkitulehdukseen on usein dramaattinen, kuume ja kurkkukipu helpottavat parissa päivässä. Tästä huolimatta hoidon tulee kestää täydet 10 päivää. Tällöin nielutulehduksen uusiutuminen on epätodennäköistä. Lyhyet kuurit tai antibioottihoidon keskeyttäminen johtavat helposti taudin uusiutumiseen. Jos nielutulehduksen oireet jatkuvat voimakkaina antibioottihoidosta huolimatta, on syytä ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin.

Streptokokkitulehduksen jälkitaudit ovat nykyään harvinaisia. Streptokokin aiheuttamalla nielutulehduksella "angiinalla" on pelottava maine, koska ennen antibioottien keksimistä ja vielä 1950-luvulla siitä oli toisinaan seurauksena sydän-, nivel- tai munuaistulehdus. Onneksi kyseiset taudit ovat nykyään hyvin harvinaisia. Tämä ei kuitenkaan poista streptokokki-infektion hoidon tärkeyttä.

Kurkkupaise

Hoitamaton streptokokkitulehdus (angiina) voi myös aiheuttaa märkäpaiseen nielurisan taakse. Tällainen paise aiheuttaa puheen puuroutumisen ja pahenevan kurkkukivun ja potilas on yleensä hyvin kipeä. Streptokokin aiheuttama kurkkupaise vaatii hoidokseen paiseen tyhjennyksen sairaalassa ja antibioottihoidon.

Streptokokki-infektion tartuttavuus loppuu parissa päivässä antibioottihoidon alettua. Streptokokkitulehdus on tarttuva tauti, kuten kaikki infektiot, sen tartuttavuus ei kuitenkaan ole virustautien luokkaa. Niinpä perheessä usein vain yksi lapsi sairastuu streptokokkitulehdukseen (angina). Tämän vuoksi tapana ei ole "varmuuden vuoksi" määrätä perheen muille jäsenille antibioottihoitoa. Kun potilaan antibioottihoito on aloitettu, hän lopettaa tartuttamisen pääsääntöisesti jo yhdessä vrk:ssa. Varmuuden vuoksi useimmat päivähoitoyksiköt vaativat kuumeettomaltakin lapselta muutaman päivän kotona oloa ennen hoitoon palaamista. Jos perheessä jollakin on streptokokkitulehdus, voivat muut lapset mennä normaalisti hoitoon- edellyttäen, että he ovat terveitä.

Jos lapsella on toistuvia streptokokkitulehduksia nielussa, koko perheen tutkiminen saattaa olla aiheellista tartunnanlähteen löytämiseksi. Syy toistuviin tulehduksiin voi olla myös itse nielurisoissa, jolloin paras hoito on nielurisojen poistoleikkaus. Silloin tällöin uusimisen takana on ns. streptokokkibakteerin kantaja eli perheessä on joku - usein toinen vanhemmista -, jonka nielussa kasvaa jatkuvasti pieniä määriä bakteereja. Streptokokin kantaja on itse oireeton, mutta voi tietämättään aiheuttaa perheen muille jäsenille toistuvia tulehduksia. Jos herää epäily kyseisenlaisesta "ping-pong"-ongelmasta, koko perheestä otetaan nielun streptokokkiviljelyt ja "syylliset" hoidetaan antibioottilääkityksellä.




Sisällysluettelo